Tatueringsstilar

Tatueringsstilar

Realism Tattoo (Black'n grey)

'Realism', eller 'fotorealism', är en teknik som resulterar i en tatuering som ser ut som ett foto eller ett verkligt 3D-objekt. Generellt kan man säga att termen realism refererar till verk som är detaljerade representationer av verkliga bilder. Stilen inspirerades av den realistiska konströrelsen som uppstod i Franrike på 1850-talet. Det var ett svar på de dramatiska och emotionella stilarna så som romanticismen.


Dessa tatueringar görs vanligtvis i svartvitt (Black 'n Grey), eftersom användning av ett mindre antal toner minskar svårigheten att uppnå önskad detaljnivå. Men denna stil är verkligen inte begränsad till svartvitt, utan görs även i färg av riktigt erfarna tatuerare.

Portrait Tattoo (Porträtt, människor och djur)

Porträttatuering, eller 'portrait', är en av de stilar som en tatuerare måste vara riktigt skicklig för att kunna bemästra. Många tatuerare säger att porträtt, i praktiken, är en väldigt unik teknik och upplevelse jämfört med andra former av tatuering. De som väljer att skaffa en porträttatuering gör det ofta av en person som har någon form av betydelse för denne. Här är det därför extra viktigt för artisten att kunna fånga upp både personen i frågas känsla och ansiktsdrag, samtidigt som det skall inkludera artistens kunskap inom realism.

Porträtt som tatuering har länge funnits, och kommer antagligen att vara tidlöst, det vill säga att denna typ av tatuering kommer att kvarstå som populär genom alla tider och trender.

American Traditional Tattoo

'American Traditional' tatueringar, också kända som 'western' eller 'Old School', definieras av tjocka, svarta linjer och starka färger. Den uppkom i USA under 1930-talet. Inom stilen kan man ofta se tidsenliga motiv, så som hjärtan, blommor, skepp, ankare, djur, kvinnor eller skallar. 

Länge dekorerade stilen endast vissa typer av Amerikaner - Sjömän, hemlösa eller cirkusfreak. Fram tills andra världskriget, då miljoner män i krig introducerades till denna typen av kroppskonst, och det utvecklades till en trend som kan dekorera allas kroppar.

New School Tattoo

'New School' är en tatueringsstil med starka, poppiga färger, humor, överdrivna proportioner, hiphop och 'cartoon'-motiv. Det är en tatueringsstil som har sitt ursprung så tidigt som på 1970-talet, och är influerad av vissa drag av 'old school'-tatuering i USA. Stilen jämförs ibland med stilar som ses i tecknade filmer, graffitikonst och teman som ses i hiphopkulturen, så som ojämna kanter och bubbelbokstäver.

När det gäller motiv, är 'New School'-tatueringar inte begränsade till traditionella motiv (som hjärtan och örnar). De har en bred räckvidd, och tillåter i allmänhet en hel del frihet och/eller anpassning. Man kan till exempel ofta se 'Old School'-motiv som görs i 'New School'-stil, som ett sätt att uttrycka hyllning eller ironi.

Neo Traditional Tattoo

Under det sena 1900-talet började en ny generation av tatuerare ta de tjocka linjerna och starka färgerna av 'traditional'-stilen, och la till mer invecklade detaljer, en större variation av färger, och en tung dos av Art Noveau för att skapa en helt ny stil, Neo Traditional. Men det mest utmärkade för denna stil är just dess tunnare linjer, och att det nästan alltid är i färg. Populära motiv inom denna stil är kvinnoansikten, skelett, växter, djur och natur.

Medan många designer inom stilen fortfarande är starkt anknutna till den traditionella stilens estetik, så är de mer frodiga, sammansatta och mer detaljerade, vilket gör stilen till en av de mest populära i modern tid.

Dotwork Tattoo

Stilen Dotwork drar inspiration från den populära målningstekniken 'pointillism'. Den här metoden använder sig av många, små prickar för att skapa dynamik i en tatuering. Tatueraren gör tusentals individuella prickar för att få dram skuggor och former.

Tekniken inspirerades av en målningsteknik som uppkom 1886 som en del av impressionismen, och tekniken användes av konstnärer så som Paul Signac, George Seurat och Vincent Van Gogh. Tatuerare i modern tid använder sig av tekniken för att skapa mönster med dimensioner och skuggor som kan se solida ut på håll, men när man tittar närmare så kan man se de detaljrika mönstren som bygger upp hela tatueringen.

Stipple Tattoo

Likt Dotwork, består Stipple-tatueringar också av prickar. De går ibland hand i hand. Men det är en annan teknik som används vid Stipple under tatueringsprocessen. Tatueraren gör inte individuella prickar, utan ställer in sin maskin för att få mjuka, men prickiga övergångar i skuggningen.

Oftast är tekniken mer fri när det kommer till placering på prickarna, och används vid mjukare skuggningar. Medan i dotwork så är formen och storleken på prickarna mer kontrollerade och lika.

Geometric Tattoo

Geometriska motiv och repetitiva mönster används inom 'Geometric'-stilen. Det kan se ut som ett enkelt motiv vid första intryck, men det krävs stor precision av tatueraren för att få fram raka linjer och jämna mönster.

Geometriska tatueringar framställs från användningen av vanliga former - linjer, cirklar fyrkanter och trianglar. De kan vara både abstrakta och ta organiska former, såsom djur, för att bilda återgivningar av dem genom geometrisk form. Denna stil kombineras också ofta med andra stilar, så som realism, porträtt, trash polka, tribaler eller blackwork.

Blackwork Tattoo

Blackwork är en stil där artisten använder sig av endast svart bläck, och motiven är ofta stora, mörka med större svarta ytor eller framhävande svarta detaljer. Inom denna stil kan man även se de som täcker hela armar, ben eller stora delar av kroppen med svart bläck. Huvudfokuset är helt enkelt att skapa starka kontraster och/eller mönster med användandet av svarta ytor.

Denna stil har sitt ursprung i den polynesiska tribaltatueringens historia. Där man tog fram stora mönster med svarta former för att kommunicera sin tillhörighet inom ursprungsbefolkningens folkstammar.

Japanese Tattoo

Japanska tatueringar ('Irezumi') går långt tillbaka i historien, till och med innan Edo-perioden. Till en början var de främst gjorda för hand, där man använde en träpåle, silke och metallnålar för att injicera bläcket in i huden. I japan finns det ett specifikt bläck för detta, kallat 'zumi', som är ett måste för traditionell japansk tatuering.

I modern tid kan man givetvis skaffa tatueringar i japansk stil, men utan dessa traditionella medel. Däremot, har stilen i grunden strikta riktlinjer för hur den ska utföras. Allt från utseende, färger, skuggning och linjetjocklekar. Populära motiv inom denna stil är tigrar, drakar, japanska vågor, blommor, samurajer och geishor. 

Watercolor Tattoo

'Watercolor' är en stil som framkommit där tatueringar i färg tas fram på ett sätt som gör att det ser ut som vattenfärg på ett canvas. De kan komma i form av färgstänk, reproduktioner av faktiska målningar från det förflutna, bilder av blommor och djur, etc. 

De stilistiska skillnaderna mellan traditionella stilar och vattenfärgstatuering är omedelbart igenkännbara. Här används många färgtoner, och ofta inga allt för tydliga svarta linjer. Bristen på svarta linjer i denna stil har orsakat viss oro för åldrandet av watercolortatueringar, så många tatuerare använder sig av fina svarta linjer för att lösa detta problem. Andra säger att det inte är något problem alls, men som kund kan det vara en detalj att vara medveten om.

Micro Tattoo

Mikrotatueringar är något som blivit en populär trend i modern tid. Det är en stil som utmanar tatueringstekniker och utrustning, då den byggs upp på att få så små detaljer på en så liten yta som möjligt. En tatuerare behöver stor precision och skicklighet för denna typ av tatuering.

Stilen har fått störst popularitet i asiatiska länder, där kulturen kring tatueringar är annorlunda. Där ses stora tatueringar ofta som tabu eller kriminellt, på så sätt låter microtatueringar människor uttrycka sig själva utan att göra det uppenbart för allmänheten. Det är inte allmänt känt, men dessa tatueringar åldras ofta dåligt och behöver ofta påfyllning, eftersom tatueringar bleknar och får mindre skärpa med tiden.

One Line Tattoo

'One Line' är, precis som det låter, tatueringar med enklare motiv som skapats av endast en kontinuerlig linje. Motiven skapas av att linjen drar konturer av ett objekt, en person eller ett djur. Populära användningsområden för den här typen av stil har ofta profiler av ansikten, vilda djur och blommor. Denna typ av tatuering är minimalistisk och stilren.

Trash Polka Tattoo

Denna tatueringsstil skapades av tatuerarna Simone Pfaff och Volker Merschky i Würzburg, Tyskland. 'Trash Polka'-tatueringarnas egenskaper består av en kombination av naturalistiska, surrealistiska och fotorealistiska motiv, med inslag av grafiska element, bokstäver och kalligrafi. Huvudsakligen i svart och rött. Detta är nyckelpunkterna inom denna stil.

Detaljerade fotorealistiska porträtt kan till exempel visas i kombination med grafiska element, så som stora röda ytor, penseldrag och geometriska eller abstrakta former. Dessa tatueringar görs ofta väldigt stora för att passa motiven och elementen.

Tribal Tattoo

Tribaldesigner är i allmänhet tjocka, svarta linjer som formas i ett antal olika abstrakta former. De är gjorda av olika symboler beroende på bärarens smak, och vissa symboler kan ha en djupare andlig betydelse än andra. Stilen drar inspiration från ursprungsbefolkningars traditionella tatueringar i olika folkstammar runtom i världen - till exempel Maori, Kelter eller Aztekerna.

unsplash